Skip to main content

Leggerutine for baby

Nyfødt søvn: 0 til 3 måneder

 

bedtime_0.jpg

Nyfødte sover mye, men ikke veldig lenge per gang. Heldigvis finnes det måter å hjelpe din nyfødte inn i en regelmessig rutine med rolige øyeblikk sammen, hvor du kan stimulere babyens sanser for lettere å fremme søvn og bidra til en god og sunn utvikling. De første ukene i babyens liv handler om tilpasning- for din baby og deg. Det er for tidlig å forvente rutinemessige søvnmønstre, så lær deg babyens signaler.

Nyfødte våkner opp - mye

I de første månedene vil babyen sove og våkne opp til alle døgnets tider (Også om natten!). Den totale søvnen hos nyfødte babyer kan variere veldig mye (10-18 timer per dag), med søvn jevnt fordelt i løpet av en 24-timers dag uten noen forskjell på dag- og nattesøvn. Babyer kan sove 3 til 4 timer om gangen. Sørg for å reagere på din nyfødte baby’s signaler, da de sannsynligvis trenger mat... og bleieskift!

Hvorfor nyfødte våkner opp

Din nyfødte våkner ofte opp fordi de er sultne eller trenger et bleieskift. Vær oppmerksom på plutselige endringer i babyens søvnmønster - det kan tyde på sykdom eller en sultfremkallende vekstspurt.

Hver baby er forskjellig

Lær babyens tegn på å være trøtt. Mange babyer blir masete eller gråter når de blir trette, mens andre vil gni seg i øynene, dra i ørene, eller til og med stirre ut i intet. Legg babyen til sengs eller en lur når babyen din signaliserer at den er trett.

Lær forskjellen mellom natt og dag

Når din baby sover på dagen, la lysene være på og sørg for at lydene er ved normale nivåer. Om natten derimot, slå av lyset eller bruk en natt-lampe, mat og skift på babyen din så rolig og stille som mulig, og begrens å vugge den i søvn. Snart vil du oppdage at babyens lengste søvnperiode er om natten.

Hviletid - Også for mamma og pappa

Bruk babyens hviletid som en tid for selv å ta igjen tapt søvn. Selv om det er fristende å bruke hviletiden til å få ting gjort, vil du kunne klare deg bedre hvis du sover når barnet ditt gjør det.

Opprett en kveldsrutine

Babyer blir rolige av rutiner. Du ønsker kanskje å opprette en kveldsrutine allerede i denne spede alderen, for å legge et grunnlag for kommende måneder. Prøv for eksempel regelmessig å gi din nyfødte et varmt bad, en forsiktig beroligende massasje og stille stund før leggetid. Dette kan hjelpe den nyfødte med å slappe av og sovne lettere.

Baby søvn: 3 til 18 måneder

Rundt 3 måneder begynner babyen å sove i lengre perioder  om natten - noe som betyr at du også får litt mer søvn enn før.

Søvnrytmer begynner å utvikle seg rundt 6 uker, og de fleste babyer er utviklingsmessig i stand til regelmessige sykluser med søvn og våkenhet ved 3 til 6 måneder. Etterhvert som babyen din begynner å forstå forskjellen mellom natt og dag, er det på tide å hjelpe de med å forbedre søvnrutinen.

Hvor mye søvn trenger babyen min?

Etter 3 måneder vil babyer sove 13 til 15 timer om dagen. Det er viktig å innse at alle babyer er forskjellige, noen vil trenge mer søvn, mens andre trenger mindre.

Hvor ofte skal babyen min sove?

Barnet ditt vil også trenge å sove fra 2 til 4 ganger om dagen.  Å kutte ned på søvn om dagen vil ikke nødvendigvis hjelpe på nattesøvnen - det kan føre til at babyen blir overtrøtt og en dårligere nattesøvn -men unngå soving for tett på leggetid.

Småbarns søvn

 

bedtime1_3.jpg

Å få barnet ditt til sengs for en god natts søvn kan ofte være en utfordring. Lag en rutine som forenkler leggingen slik at du kan hjelpe barnet ditt med å få den søvnen som trengs for å være sunn og glad.

Etterhvert som barnet begynner å bli mer og mer uavhengig, er det fristende å tenke på det som "forbi spedbarnsalderen". Men husk at smårollinger fortsatt har mange av de samme behovene som babyer. De trenger fortsatt mye oppmerksomhet, mye kos og mye søvn. Faktisk trenger småbarn mellom 12 og 14 timers søvn totalt, vanligvis 11 til 12 timer om natten og i tillegg 1 til 3 timer i løpet av dagen.

Ditt barns sovetid

Mens de fleste smårollinger har lært å sove gjennom natten, kan endringer og stressende hendelser som bytte fra sprinkelseng til barneseng, en reise eller sykdom føre til midlertidige tilbakeslag.

Følg disse leggetid tipsene for å hjelpe barnet ditt med å få den hvile og søvn det trenger:

  • Lag en søvnplan for hviletid og leggetid (unngå hviletid sent på ettermiddagen)
  • Opprett en kveldsrutine på 20 - 45 minutter for å hjelpe dem å roe seg ned og slappe av
  • Sørg for at omgivelsene er mørke, svale og stille
  • Barnet ditt bør være søvnig, men våken når det skal i seng
  • Vent med den kveldsaktiviteten de liker best til slutt

NATUSAN® 3-Stegs Leggerutine

Vår NATUSAN®  3-Stegs leggerutine inkluderer varmt bad, massasje og stille stund,  tre rutiner som er gunstige for babyens trivsel og sunne utvikling.

Når du gjør dette regelmessig, vil disse rutinene  hjelpe barnet ditt med å forstå at det er tid for å sove.

Steg 1 – Varmt Bad

Steg 2 – Massasje

Steg 3 – Stille stund

 

Den unike 3-Stegs leggerutinen fra NATUSAN® er den første og eneste kveldsrutinen som hjelper  babyer og småbarn til å sove bedre på bare en uke.

NATUSAN® 3-Stegs leggerutine inkluderer bad, massasje og stille stund for å forberede babyen din til en god natts søvn.

Prøv det i 7 netter og se hvilken forskjell det kan gjøre for deg og din baby.

Steg 1 - Varmt bad - NATUSAN® by Johnson’s® Bedtime Bath

Badetiden er den perfekte måten å starte babyens kveldsrutine.  Bruk en vask med mild og kjent duft, som for eksempel NATUSAN® by Johnson’s® Bedtime Bath, for å hjelpe babyen din med å roe seg ned før sengetid.

Steg 2 – Baby Massasje - NATUSAN® by Johnson’s® Bedtime Oil

En beroligende massasje er en fantastisk måte å få babyen din til å føle seg trygg, elsket og klar for  leggetid. Bruk en baby olje med en avslappende duft som NATUSAN® by Johnson’s® Bedtime Oil.

Forskning har vist at rutinemessig berøring og massasje forbedrer søvnkvalitet og kvantitet når det er en del av en kveldsrutine.

Massasje kan også hjelpe deg med å gjenkjenne og svare på babyens kroppsspråk, og det er en fin måte å få den lille til å føle seg trygg og sikker. Forskning har faktisk vist at i tillegg til bedre søvn, har babymassasje  mange andre viktige helsemessige fordeler, inkludert å skape bånd med babyen din.

Steg 3 – Stille stund

Etter å ha gitt babyen din et varmt bad og en beroligende massasje, er det på tide å legge babyen din til sengs med en stille stund sammen.

Tett kontakt mellom deg og din baby hjelper med å berolige babyens pust og får den til å slappe av før leggetid- en god grunn til kosetid etter bading.

Sørg for å holde stemningen rolig og koselig.

Det er best å unngå aktiv lek på dette tidspunktet, slik at babyen legger seg søvnig, men likevel våken. Dette kan hjelpe barnet til å selv roe seg ned og sove på egenhånd dersom de våkner om natten.

Use transparent background for content area?: