Skip to main content

updated_banner_1_0.jpg

Les mer om munnhygiene fra ekspertene

Tannkjøtt og tannkjøttsykdom

Hva er gingivitt?

Det er lett å overse tidlige symptomer på tannkjøttsykdom. Men hvis du har hovent, rødt tannkjøtt som lett blør når du pusser tennene eller bruker tanntråd, er det mulig du har gingivitt, også kalt tannkjøttbetennelse. Gingivitt er ikke alltid forbundet med smerter, og derfor kan faresignalene ofte bli oversett.

Hva forårsaker gingivitt?

De vanligste årsakene er dårlig munnhygiene og feil teknikk. Hvis man ikke pusser tennene, bruker tanntråd eller skyller med munnskyll hver dag, kan bakterier som man ikke greier å fjerne danne et tykt belegg som kalles plakk. Dette belegget kan føre til tannstein og tannkjøttsykdommer, og i verste fall resultere i tap av tenner.

Kan man forebygge gingivitt?

God munnhygiene, med tannpuss og munnskyll to ganger om dagen samt daglig bruk av tanntråd, kan bidra til å forebygge tidlige stadiet av tannkjøttbetennelse, gingivitt. Regelmessig besøk hos tannlege eller tannpleier er også viktig for å fjerne tannstein, kan kun fjernes med profesjonelt utstyr, for å holde munnen sunn og ren.

ingen-tannverk-og-tannkjcttsbetennelse-listerine-munnskyll.png

Ingen tannverk og tannkjøttsbetennelse -LISTERINE® Munnskyll

Frisk pust

Hva er halitosis?

Halitosis, bedre kjent som kronisk dårlig ånde, er en tilstand der en person utånder illeluktende luft fra munnen. Vanlige symptomer er hardnakket dårlig ånde som ikke forsvinner etter tannpuss, bruk av tanntråd og skylling. I de fleste tilfeller stammer halitosis fra innsiden av munnen.

grunner-til-darlig-ande-plakk-listerine-munnskyll.png

Grunner til dårlig ånde - Plakk - LISTERINE® - Munnskyll

Slik unngår du dårlig ånde

1. Sørg for å ha god munnhygiene: Dette bidrar til å redusere bakterier i munnen som forårsaker dårlig ånde. Følg opp rengjøringen med å skylle munnen to ganger daglig med munnskyll for å forebygge karies og hemme bakterier som danner plakk.

2. Vær nøye med hva du spiser: Alt du spiser blir absorbert i blodomløpet og dukker opp igjen når du puster ut eller snakker. Enkelte matvarer, som hvitløk, løk og sterke krydder, kan gi deg dårlig ånde.

3. Drikk vann: Hvis du ikke har anledning til å pusse tennene, bruke tanntråd og skylle munnen etter at du har spist, kan du drikke et glass vann etter måltidet. Det bidrar til å fjerne bakterier og matrester fra munnen, før de får mulighet til å skape problemer.

4. Tygg sukkerfri tyggegummi: Tygg gjerne tyggegummi uten sukker etter at du har spist. Det kan gi friskere pust, og det øker spyttproduksjonen slik at bakterier og matrester skylles vekk.

Sunne hvitere tenner

Er tenner hvite fra naturens side?

Tenner er ikke hvite fra naturens side, men gulhvite. Ettersom vi eldre, blir tennene gradvis gulere fordi det ytre laget av tennenes emalje slites ned, og det gulere tannbenet under, eksponeres.

Enkle vaner for å holde tennene hvite

TANNPUSS: Minst to ganger daglig, med tannkrem som inneholder fluor.
BRUK TANNTRÅD: Minst én gang om dagen, for å rense områder mellom tennene der det er vanskelig å komme til.
SKYLL: Med munnskyll som for eksempel LISTERINE® Advanced White i 60 sekunder to ganger om dagen for å få hvitere tenner på bare to uker. Det er dokumentert at produktet bidrar til å fjerne og forebygge misfarging.

listerine-advanced-white-klinisk-bevist-hvitere-tenner-to-uker.png

Karies og sterke tenner

Enkle måter å forebygge hull i tennene

Når tennene konstant angripes av syre, tappes tannens harde ytre skall –emaljen – for mineraler. Et tidlig tegn på karies, kan være en hvit flekk på tannen. På dette stadiet kan skaden reverseres og emaljen kan reparere seg selv. Men hvis angrepet ikke reverseres, blir emaljen stadig svakere etter hvert som flere mineraler går tapt og det oppstår et hull, en permanent skade som må repareres av en tannlege.

Tannpuss dekker bare 25% av munnen din - LISTERINE® Munnskyll

Du kan forebygge hull i tennene. Mineraler i spyttet, som kalsium og fosfat, i kombinasjon med beskyttende fluor fra fluortannkrem eller fluorholdig munnskyll, kan reparere emaljen og beskytte tennene mot syreskade. Mineralet fluor hjelper til å hindre tidlig karies (hvite flekker) fra å bli verre, erstatter mineraler som har gått tapt og hjelper til å redusere bakterienes evne til å omdanne sukker og stivelse til syre.

Ising i tennene

5 måter å lindre ising i tennene

1. Ikke puss så hardt: Overfølsomme tenner må behandles skånsomt. Jo hardere du pusser, jo større er faren for skade på tannoverflaten. Puss varsomt og forsiktig rundt tannkjøttranden, slik at tannkjøttet ikke trekker seg enda mer tilbake.

2. Vær nøye med kostholdet: Unngå å spise for mange syrlige matvarer, som for eksempel appelsin og sitron. Syre kan gradvis bryte ned tannemaljen og føre til eksponering av det underliggende dentinet.

3. Opprettholde god munnhygiene: Sørg for å ha en god munnhygienerutine gjennom å ha riktig teknikk på tannpuss og bruk av tanntråd, da dette gir en grundig rengjøring av tannoverflater samt munnen. Bruk munnskyll som bidrar til å lindre ising i tennene, for eksemepel LISTERINE® Professional Sensitivity Therapy, som en del av din daglige rutine.

4. Velg tannkrem med omhu: Gi avkall på den kraftige favorittannkremen med peppermyntesmak og slipemiddel. Se etter noe mildere, fortrinnsvis en tannkrem med fluor.

5. Ikke lid i stillhet: Er du plaget av ising i tennene? I så fall bør du oppsøke tannlege. Tannlegen kan gi deg gode råd om munnhygiene og fluorbehandling.

 

 

 

visse-matvarer-kan-forarsake-sensitivetenner-visse-matvarer-kan-forarsake-sensitivetenner.png

Visse matvarer kan forårsake sensitive tenner - LISTERINE® Munnskyll
Use transparent background for content area?: